Stiftelsen støttet SKUP-prosjekter
Publisert: 4. april 2024
Skrevet av: Arne Jensen

Dagbladet har levert to prosjekter til årets SKUP-pris. Begge er støttet av Dagbladets Stiftelse.

I desember delte Dagbladet ut prisen Årets navn for 22. gang. Prisen deles ut til en eller flere personer som i året som har gått har utmerket seg på en måte utover det som kan forventes. Det var en spesiell stemning da Bengt og Monica Frantzen mottok prisen i Dagbladets lokaler 22. desember. Noen måneder tidligere hadde de gjennom en omfattende gravesak blottlagt sitt livs største traume. Sammen fortalte de hvordan dattera Emely hadde tatt sitt eget liv, bare 12 år gammel, etter å ha fortalt om mobbing gjennom en årrekke.

Saken var en del av graveprosjektet Dagbladet mot mobbing, redaksjonens største journalistiske satsing i året som gikk. Prosjektet ble finansiert av Dagbladets stiftelse, og var, i følge ansvarlig redaktør Frode Hansen, kanskje det av Dagbladets journalistikk som satte størst fotavtrykk i offentligheten i fjor. – At Dagbladet sammen med våre lesere kunne hedre foreldrenes mot og åpenhet med den tradisjonsrike prisen, var for oss et bevis på betydningen prosjektet har hatt og hvor sterkt denne journalistikken har berørt det norske folk, skriver Hansen i en redegjørelse til styret i Dagbladets Stiftelse. I løpet av 2023 publiserte Dagbladet over 80 artikler om temaet mobbing. Et helt lørdagsmagasin ble i tillegg viet tematikken.

De andre graveprosjektet som mottok støtte fra Dagbladets Stiftelse, og som endte med en SKUP-rapport er serien om Premier League-pengene. Artikkelserien har blant annet avslørt at flere av verdens største fotballstjerner har eller har hatt selskaper i skatteparadiser. Norges største idrettsstjerne, Erling Braut Haaland, har sammen med sin far og sin finansrådgiver opprettet tre selskaper i skatteparadiset Luxembourg. Mohamed Salahs navn er å finne i skatteparadiset Cayman-øyene. Kevin de Bruyne har hatt selskap på Guernsey, og er nå i Luxembourg. Paul Pogba og Hendrikh Mkhitaryan har oppbevart penger på Jersey. Det samme rådgivningsfirma, Saffery Champness, jobber med flere titalls av Premier Leagues største stjerner, blant dem Norges egen Martin Ødegaard.

Saffery Champness også har hatt en rolle i flere av norsk fotballs mest kontroversielle saker – i sfæren rundt den kontroversielle fotballagenten Rune Hauge i skatteparadiset
Guernsey. Selskapet var i kulissene da emiren av Qatar ga en jumbojet i gave til Tyrkias president Erdogan i en politisk brennbar overlevering etter lang tids diplomatisk strid mellom Saudi-Arabia og Qatar. Flere stjerner, med Mohamed Salah i spissen, har rigget selskapene sine for å spare store penger i skatt om de vil avslutte karrieren i eksempelvis Saudi-Arabia.

Årets SKUP-konferansen går av stabelen i Tønsberg, fredag 12. april – søndag 14. april. Tilsammen 49 bidrag kjemper om den gjeve SKUP-prisen og eventuelle diplomer.

Les også

Rolf Hansen (76) er en institusjon i Dagbladet og en del av avisas historie. Etter 52 år i bladets tjeneste er han fortsatt aktiv.

Mari Evenrud
Dagbladets Stiftelse forvalter også Evenruds Stiftelse. Bli kjent med denne stiftelsens opphavskvinne.
Uregistrert kunst
Inntil langt ut på 90-tallet ble forvaltningen av Dagbladets arkiver og det man kalte Dagbladets kunst nærmest tatt for gitt.
Arve Solstad
Fenomenet «redaksjonell stiftelse» dukket opp i Norge på 1980-tallet som et forsvarsverk mot spekulative oppkjøp av avisaksjer.
Gerd Benneche
De kvinnelige medarbeiderne har bidratt til Dagbladets radikale standpunkter i en rekke kulturpolitiske og sosialpolitiske spørsmål.
Gudleiv Forr
Gudleiv Forr holdt det politisk-redaksjonelle fortet i Dagbladet – i en vedvarende spenning mellom bordell og katedral.
Inge og Sten
Dagbladet har en historie som et frilynt organ med stor takhøyde.
Finn Graff-tegning
Ingen norsk avis har hatt flere legendariske tegnere i sitt avishus enn Dagbladet.
Flu Hartberg, tegning
Dagbladet har fra starten av vært poetokratiets høyborg. Her er 150-årsjubilanten lest som litteratur-historie – eller som virkelighetslitteratur med en viss dikterisk frihet.
Dagbladet avisselger
Se videoene som ble laget med støtte fra Evenruds Stiftelse i forbindelse med Dagbladets 150-årsjubileum i 2019.
Arve Solstad
Da Arve Solstad døde i 2016 gikk han inn i norsk pressehistorie som en av landets betydeligste redaktører.
Peter Ustinov Wenche Foss Wilhelm Bøe Arne Hestenes
Sensommeren 1975 gjennomførte Dagbladets Arne Hestenes en journalistbragd som trolig aldri vil bli overgått.
Johan Brun portrett
Johan Brun er en foto-legende som gjennom flere tiår preget Dagbladet.
Engelske biler, Frognerseteren 1956
Norsk Folkemuseum overtok i 2002 Dagbladets negativer fra perioden 1950-1970. Arkivet er en rik bildekilde til etterkrigssamfunnets dagligliv.
Martin Eide og Christine Myrvang
Les kapittelet "Kulturrevolusjonen", fra boka om Dagbladet gjennom 150 år.
Kunst, Dagbladet
Det er viktig at Dagbladets store samling av tegninger og malerier blir ivaretatt for framtida som en del av Dagbladets historie. Men den er også av nasjonal interesse.