Fotografen Johan Brun

Johan Brun var fotograf i Dagbladet fra 1948 til han ble pensjonist i 1987. Bakgrunnen fra hjembygda Uvdal, har gjennom hele livet knyttet Johan Brun og hans familie til fjellet, og spesielt til Hardangervidda. Fjellet har preget Johan Brun både som menneske og fotograf.

Publisert: 7. juni 2020

19. oktober 2012 ble Johan Brun 90 år, og da ble denne videoen laget om ham – et levende portrett på en levende fotolegende:

Johan Brun ble kjent da han blendet Hjalmar Andersen med blitsen slik at han falt på 10 000-meteren under EM på skøyter på Bislett i 1951. Han tok også et kjent bilde av alpinisten Stein Eriksen under OL i Oslo i 1952. Under OL i Squaw Valley i 1960 var han eneste skandinaviske pressefotograf. Han hadde da kortvarig permisjon fra Dagbladet og arbeidet for Billedjournalen. I 1992-1994 var han pressesjef for OL på Lillehammer.

Les Dagbladet-artikkel om «tidenes skøytebilde»

Johan Brun har hatt flere utstillinger og gitt ut flere bøker. Blant annet ga han i 2003 ut boka «Våre bruer» på oppdrag fra Statens vegvesen. Som pensjonist har han viet seg til landskapsfotografiet. Han har også engasjert seg i å registrere gamle foto i Buskerud.

 

Kilder:

Les også

Rolf Hansen (76) er en institusjon i Dagbladet og en del av avisas historie. Etter 52 år i bladets tjeneste er han fortsatt aktiv.

Mari Evenrud
Dagbladets Stiftelse forvalter også Evenruds Stiftelse. Bli kjent med denne stiftelsens opphavskvinne.
Uregistrert kunst
Inntil langt ut på 90-tallet ble forvaltningen av Dagbladets arkiver og det man kalte Dagbladets kunst nærmest tatt for gitt.
Arve Solstad
Fenomenet «redaksjonell stiftelse» dukket opp i Norge på 1980-tallet som et forsvarsverk mot spekulative oppkjøp av avisaksjer.
Gerd Benneche
De kvinnelige medarbeiderne har bidratt til Dagbladets radikale standpunkter i en rekke kulturpolitiske og sosialpolitiske spørsmål.
Gudleiv Forr
Gudleiv Forr holdt det politisk-redaksjonelle fortet i Dagbladet – i en vedvarende spenning mellom bordell og katedral.
Inge og Sten
Dagbladet har en historie som et frilynt organ med stor takhøyde.
Finn Graff-tegning
Ingen norsk avis har hatt flere legendariske tegnere i sitt avishus enn Dagbladet.
Flu Hartberg, tegning
Dagbladet har fra starten av vært poetokratiets høyborg. Her er 150-årsjubilanten lest som litteratur-historie – eller som virkelighetslitteratur med en viss dikterisk frihet.
Dagbladet avisselger
Se videoene som ble laget med støtte fra Evenruds Stiftelse i forbindelse med Dagbladets 150-årsjubileum i 2019.
Arve Solstad
Da Arve Solstad døde i 2016 gikk han inn i norsk pressehistorie som en av landets betydeligste redaktører.
Peter Ustinov Wenche Foss Wilhelm Bøe Arne Hestenes
Sensommeren 1975 gjennomførte Dagbladets Arne Hestenes en journalistbragd som trolig aldri vil bli overgått.
Johan Brun portrett
Johan Brun er en foto-legende som gjennom flere tiår preget Dagbladet.
Engelske biler, Frognerseteren 1956
Norsk Folkemuseum overtok i 2002 Dagbladets negativer fra perioden 1950-1970. Arkivet er en rik bildekilde til etterkrigssamfunnets dagligliv.
Martin Eide og Christine Myrvang
Les kapittelet "Kulturrevolusjonen", fra boka om Dagbladet gjennom 150 år.
Kunst, Dagbladet
Det er viktig at Dagbladets store samling av tegninger og malerier blir ivaretatt for framtida som en del av Dagbladets historie. Men den er også av nasjonal interesse.